Vapaaehtoistoiminta


Tule vapaaehtoiseksi!

Jokainen meistä voi edistää allergia-, astma- tai ihoasioita! Pienelläkin panoksella on merkitystä. Voit tehdä yksittäisen pienen jutun, kuten viedä neuvolaan oppaita ja lehtiä, tai sitoutua pidemmäksi aikaa, esim. vuodeksi vetämään vertaisryhmää. Vapaaehtoisena tuotat ja saat itsellesikin iloa ja paljon hyvää mieltä. Valitse homma, mikä parhaiten sopii elämäntilanteeseesi ja ota yhteyttä yhdistykseemme.


Vapaaehtoisten tehtäviä allergia- ja astmayhdistyksessä


Apukädet

Järjestämme monia tapahtumia, jäseniltoja, retkiä ja messuesittelyitä. Tule laittamaan tila kauniiksi, kaatamaan kahvia, kertomaan ihosairaudesta, allergiasta tai astmasta oman kokemuksesi kautta, jakamaan oppaita ja näytteitä. Kysy, milloin on seuraava tapahtuma, jossa kaivataan apukäsiä!

Messu/tapahtumatyyppi

Tule apukäsiksi tai vastaamaan koko messuosaston ideoinnista, mainostuksesta ja messutapahtumasta. Valmista materiaalia löytyy. Tarvitaan vain vapaaehtoinen toteuttamaan, olisitko se sinä?

Liikuntatuokioiden vetäjä

Jokainen meistä hyötyy liikunnasta, erityisesti astmaatikot. Voisitko sinä vetää esim. jäsenillan aluksi vartin liikuntatuokion ryhtijumppaa, tanssia tai liikuntapelejä?  Voit myös tarjoutua vaikkapa yhteisten kävelyretkien tai metsäretkien vetäjäksi. Siihen ei tarvita muuta kuin omaa osallistumista ja sopivan mittaisen reitin suunnittelua yhdessä muiden kanssa.

Esitteiden jakaja

Miissä ihosairaat, allergikot ja astmaatikot liikkuvat? Apteekeissa, terveyskeskuksissa, neuvoloissa ja lääkärikeskuksissa. Näissä paikoissa oli hyvä olla jaossa Allergia, Iho & Astma -lehteä sekä oppaita. Voisitko sinä olla näiden esitteiden jakaja? Veisit ohi mennessäsi yhteen paikkaan nipun tai voisit ottaa vapaaehtoisprojektiksesi viedä moniin alueesi terveyskeskuksiin lehdet ja oppaat? Siitä olisi suuri apu!

Kulttuurivastaava

Sykkiikö sydämesi kulttuurille? Ryhdy kulttuurivastaavaksi, joka organisoi muutaman kerran vuodessa kulttuuriretkiä esim. teatteriin, konserttiin tai mielenkiintoiseen kulttuurikohteeseen! Pääset vaikuttamaan ideointiin, mainostukseen, lippujen/bussin/oppaan varaamiseen ja käytännön järjestelyihin.

Yhteydenpitäjä sidosryhmiin

Tunnetko toiminta-alueemme terveydenhuollon ammattilaiset, apteekkarit, järjestöaktiivit, poliitikot ja toimittajat? Luotko nopeasti verkostoja? Olisit oiva henkilö pitämään yhteyttä sidosryhmiimme. Kertomaan heille yhdistyksemme ajankohtaisista asioista ja pitämään allergisten ja astmaattisten puolia.

Nettisivujen ylläpitäjä tai uudistaja

Nettisivumme ovat olennainen paikka, mistä etsiä tukea ihosairauteen, allergiaan ja astmaan. Sivuja kehitetään jatkuvasti, joten asuuko sisälläsi pieni tietokoneapuri? Tai haluaisitko opetella myös nettisivujen päivitystä? Jos vastasit kyllä, niin tule meille nettisivujen ylläpitäjäksi. Silloin tällöin sivut myös uudistuvat kokonaan, joten se olisi erinomainen projekti jollekin!

Ryhmänvetäjä

Kun ihosairaat, allergiset, astmaattiset ja herkät kokoontuvat yhteen, kenenkään ei tarvitse selitellä köhinäänsä, ihottumaa tai erityisruokavaliotaan. Jokainen osallistuja tietää, että nämä ovat arkipäivää. Siksi yhdistyksissä halutaankin pitää erilaisia ryhmiä. Niissä voidaan kokea vertaisuutta. Ryhmät voivat olla kahvikupin ääressä jutustelua, liikuntaa tai käsitöitä tai pikkualustuksia ja sen jälkeen juttelua. Ryhmänvetäjänä suunnittelet vuoden aikataulun ja mahdollisen ohjelman, mietit mainostuksen, varaat tilan, tarvittaessa hoidat alustajat, hoidat mahdolliset kahvit ja teet, toivotat osallistujat tervetulleeksi, ohjaat keskustelua ja lopuksi toivotat heipat. Yksin näitä kaikkea ei tarvitse tehdä, vaan vetäjänä huolehtia, että kaikki tulee tehtyä. Vertaisvetäjille on tarjolla kerran vuodessa Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämä tapaamispäivä.

Opiskelija

Meille myös opiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan tehtäviä mm. näiden vapaaehtoistehtävien muodossa. Sovitaan yhdessä mitä teet yksin tai opiskeluporukassa, neuvottele opettajan kanssa miten saat niistä opintopisteitä ja ryhdytään hommiin. Lopuksi voimme kirjoittaa sinulle todistuksen tehdyistä asioista. Esim. Allergia- ja astmayhdistyksissä on fysioterapeuttiopiskelijat järjestäneet hengitysliikuntahetkiä astmaatikoille tai yhteisöpedagogiopiskelijat järjestäneet perheille toiminnallisen allergiaillan. Katsotaan yhdessä mikä olisi sinun opintojuttusi tai opinnäytetyösi!