Vertaistoiminta

VERTAISTUKEA LAPSIPERHEILLE
HARMAAT PANTTERIT - keskusteluryhmä yli 60-vuotiaille astmaa sairastaville
AIKUISTEN ATOOPPISTA IHOTTUMAA SAIRASTAVIEN RYHMÄ (Kuva:Shutterstock)

Toimisto palvelee 1.8.2022 alkaen. Ryhmien toiminta ja kokoontumiset alkavat syyskuun alussa. Jäsentiedotteen ja sähköiset uutiskirjeet saat helposti ilmoittamalla toimistolle toimivan sähköpostiosoitteesi. Somesta löydät meidät läpi vuoden!

 

VERTAISTUKEA LAPSIPERHEILLE

Hei yhdistyksen lapsiperheet! Yhdistyksellä on oma Facebook-ryhmä Lapsiperheet Keski-Suomen Allergiayhdistys. Tule mukaan keskusteluun!

Terveisin ryhmän vetäjä Krista

Syksy 2022

Luontoliikuntarastit - aiheena Lapsen astma

Halssilan hiihtomaan lähialueella on astma-aiheinen rastikierros, jonka kuka tahansa voi kiertää oman aikataulunsa mukaan. Rasteilta löydät astmatietoa ja mukavia puuhatehtäviä tai liikuntaliikkeitä. Rastit ovat saatavilla aloituspäivän aamusta viimeisen päivän iltaan. Vierellä sijaitsee uusi liikunnallinen leikkialue vaijerikiikkuineen ym.
Lasten astma -rastit pe 26.8 – su 28.8.
Kts. myös Aikuisen astma -rastit.

Lisätiedot: yhdistys@keskisuomenallergia.com, p. 040 7280394.

 

Lasten ruoka-allergiat  - verkkoluento

Tule Lasten ruoka-allergiat -verkkoluennolle to 13.10. klo 18.00-19.00 saamaan lisää tietoa ja ymmärrystä lasten ruoka-allergioista sekä nappaamaan vinkkejä allergialapsen synttäritarjoiluihin ja arkeen!

Lasten ruoka-allergiat -verkkoluennon ohjelma

  • Pienten lasten ruoka-allergiat -lääkärin luento, lasten allergologi
  • Ihanat synttärit allergialapselle, ruoka-allergianeuvoja Ilona Mähönen, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys
  • Tukea lapsiperheen arkeen, asiantuntija Taru Karonen, Marttojen Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminta

Verkkoluento toteutetaan Teams-verkkoalustalla, joka on hyvin helppokäyttöinen. Tarvitset vain tietokoneen, tabletin tai kännykän, jossa on nettiyhteys ja kaiutin. Iltaan ei tarvitse ilmoittautua mukaan. Mukaan pääsee ihan vain klikkaamalla ke 13.10.2021 klo 18.00 tähän tulevaa linkkiä. Tietokoneella kannattaa valita vaihtoehdoksi ”Liity sen sijaan verkossa”, tabletilla tai puhelimella on hyvä ladata Microsoft Teams -sovellus etukäteen. Sinun kuvaa tai ääntä ei näy. Voit esittää kysymyksiä tai kommentteja kysymysosion kautta. 

Tervetuloa mukaan!

 

Allergialeivontailta 24.10. - teemana Synttärit!

Järjestämme ma 24.10.2022 allergialeivontaillan teemalla Allergialapselle yhtä hyvät synttärit kuin muillakin! Synttärileivontaillan aikana aikuinen ja lapsi valmistavat kunkin allergiaruokavalioon sopivia synttäriherkkuja valmiista resepteistä. Ilmoittautuessasi voit myös ehdottaa jotain valmistettavaa tai kertoa oman herkkureseptisi muillekin jaettavaksi. Iltaa ohjaa kokenut kotitalousopettaja. 

Paikka: Viitaniemen koulu, kotitalousluokka, Viitaniementie 20, Jyväskylä.

Ilmoittautumiset yhdistykseen viimeistään 13.10.2022. Ilmoita tulijat, lapsen ikä ja ruoka-allergiat. Mukaan voi tulla yksi aikuinen ja 1-2 lasta/perhe. Ilta on jäsenille maksuton.

Seuraa Lapsiperheet Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys –ryhmää facebookissa.


 

HARMAAT PANTTERIT - keskusteluryhmä yli 60-vuotiaille astmaa sairastaville

Haluatko elää täyttä elämää astmasta huolimatta? Kaipaatko tukea ja keskusteluseuraa? Haluatko jakaa kokemuksiasi arjesta ja sairaudesta? Virkistytäänkö yhdessä?

Kokoontumiset kuukauden toisena tiistaina toimistolla klo 15.00, ellei ohjelmassa muuta mainintaa.

13.9.2022  Uudistettu astman Käypä hoito -suositus. Käydään läpi oleellisia asioita v. 2022 päivitetystä suosituksesta.

19.10. Huom! poikkeuksellisesti kokoonnumme keskiviikkona 19.10. klo 15 toimistolla. Vieraaksi saapuu fysioterapeutti, TtM Maria Krohn Allergia-, iho ja astmaliitosta. Hän kertoo aiheesta Astmaa sairastavan liikunta ja toimintakyky.

8.11. Jouluista askartelua.

13.12. Muistellaan, muistellaan...Yllätysohjelmaa muisteluiden ja pikku purtavan tunnelmissa.

 


AIKUISTEN ATOOPPISTA IHOTTUMAA SAIRASTAVIEN RYHMÄ (Kihnutuskerho)

Syksyn 2022 kokoontumiset:

6.9. Porinat

4.10.  Tutustuminen kulttuuriluotsin kanssa Keski-Suomen museon näyttelyyn Graphein – grafiikkaa Keski-Suomen museon kokoelmista. Näyttely  käsittää teoksia muun muassa Alfred Kordelinin säätiön kokoelmasta, joka ei aiemmin ole ollut laajamittaisesti esillä museon omissa näyttelyissä. Kokoontuminen museon aulassa 16.45. Alvar  Aallonkatu 7, Jyväskylä.

 

10.11. Ihoilta Kortteliklubilla. Katsellaan yhdessä ihoviikon verkkoluento ja keskustellaan aiheesta:

Ihoviikon verkkoilta: #Ihorauha to 10.11. 2022 klo 18-19

  • Ihorauha ja oma iho – jaksaminen ihosairauden kanssa, Taras Klimenko, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LL
  • Keskustelua ja kokemuksia ihorauhasta
  • Tietoa ja tukea ihosairauden kanssa Allergia-, iho- ja astmaliitosta

Kaikille avoin tietoa, tukea ja vertaistarinoita tarjoava ilta.Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista.

Perinteistä Ihoviikkoa vietetään taas 7.-13.11. Viikon teemana on #ihorauha. Jokainen (iho) on upea ja arvokas ja jokaisella on oikeus ihorauhaan.

Kortteliklubi, Vapaudenkatu 48-50, Jyväskylä (sisäpihalla Postin viereinen talo).

 

7.12. Pikkujoulu

"Kihnutuskerhossa" jaetaan ihottuman, astman ja allergioiden aiheuttamia murheita ja kerrotaan muillekin omia selviytymisvinkkejä.

Kokoontumiset kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 17.00 toimistolla, ellei ohjelmassa muuta mainintaa.

Ryhmän vetäjänä toimii Elina Hiekkataipale, elina.hiekkataipale(at)pp.inet.fi.

 

 

Vain jäsenille:

IHOILTA ma 7.11. 2022 klo 18-19.30 toimistolla.

Sairaanhoitaja opastaa ja neuvoo, kuinka hoidat ihoasi talviaikaan. Parhaat vinkit pesuihin, rasvauksiin ja erityisiin pulmatilanteisiin. Tule kuuntelemaan ja kyselemään. Arvontaan osallistuvien kesken voittona ihonhoitotuotepalkinto. Saatavana näytteitä. Mukaan mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, ilmoittautumiset 3.11. mennessä toimistolle. 


 

 


TUOKSUYLIHERKKIEN VERTAISTREFFIT verkossa 

Pyrimme järjestämään uudelleen vertaistapaamisen verkossa, jonka tarkoituksena on mahdollistaa keskustelua erilaisten tuoksujen, hajujen ja muiden arkiympäristöstä tulevien ärsykkeiden kanssa elämisen kanssa. Meistä hyvin monelle nämä tuoksut ja hajut vaikeuttavat arkea ja pahentavat muita oireita.

Ilmoitamme täällä kotisivuilla, kun seuraava tapaaminen on tulossa.

 


ALLERGIAA JA ASTMAA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN RYHMÄ ÄÄNEKOSKELLA

Astmaa sairastavien keskusteluryhmä Äänekoskella pitää taukoa. Lisätietoja:

Kokemustoimija Merja Paananen, p. 050 581 7350 tai merja.paananen(at)kolumbus.fi. 

 


MUITA RYHMIÄ TARPEEN MUKAAN

Jyväskylän Tourutuvalla kokoontunut Alligaattorit-ryhmä on nyt tauolla. Järjestämme kausittain 1-2 lapsiperheille suunnattua iltaa eri allergiateemoilla. Toimintaa suunnitellaan pitkin vuotta. Kerro toiveesi! Seuraa ilmoitteluamme kotisivuillamme ja facebookissa. Jäsenille lähetämme myös uutiskirjeitä sähköpostitse.

Jämsässä, Keuruulla, Petäjävedellä, Saarijärvellä ja Viitasaarella ei tällä hetkellä ole aktiivisia vertaisryhmiä. Toiminta aloitetaan mikäli paikkakunnalta löytyy ryhmälle vastuuhenkilö. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä yhdistyksen toimistolle!

 


KOKEMUSTOIMIJAT YHDISTYKSESSÄ

Anna Sarkkinen

Olen 38-vuotias kokemustoimija. Pyöritän arkeani töissä, kotona ja harrastuksissani yhdessä allergioiden, astman, atopian ja anafylaksiavaaran kanssa. Erityisesti kokemustoimijana haluan keskittyä allergioiden ja atoopikon maailmaan.

Olen valmis kertomaan omasta arjestani ja miltä anafylaksia tuntuu. Ruokailualan ammattilaiset ovat kiinnostuneet, kuinka meitä vakavasti allergisia kannattaa kohdella. Allergisten ja atooppisten lasten vanhempia voi kiinnostaa kokemukseni aikuisen näkökulmasta. Jos haluat kuulla tarinani ja saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, ota yhteyttä anna.sarkkinen@gmail.com.